‪Bortom kalorier in-ut‬‬

Kalorier in-ut är en förenkling eftersom kroppen metaboliserar kalorier i olika takt med hormonella svar från livsmedelskonsumtion, fasta, och motion.‪Näringsämnen, fibrer, fett och hormoner såsom insulin och leptin påverkar hur kalorier är fördelade

Energitäthet

‪Ju mer energirika livsmedel är, desto mer kalorier innehåller det.‪Socker är ett utmärkt exempel på en näringskälla med hög energitäthet.

‪Hög konsumtion av energitäta livsmedel bidrar till fetmaepidemin, med tanke på konsumtionsmönstret med lätt förbrukningsbara drycker såsom läsk, öl, juice, blandade kaffe och alkoholhaltiga drycker kan innehålla flera hundra kalorier!.

Mättnadskänsla

‪Protein, fibrer och vatten är de mest mättande lisvsmedelskällorna. ‪De förekommer rikligt i kött, grönsaker och frukter. ‪Omvänt, raffinerade kolhydrater som socker och korn är dålig för mättnad och bidrar till ökad aptit. ‪Detta är till stor del därför att de är mycket höga i energitäthet, där energitätheten är starkt korrelerad med mättnad och överätande.

Leptin

‪Leptin är ett hormon som reglerar fettlagring, aptit och ämnesomsättning. ‪När leptin nivån är låg, är det en hungersignal för att äta mat, och det blir hög nivå när du har ätit dig mätt. ‪Det som hämmar leptinreceptorer som orsakar övergödning och viktökning är fruktos , lektin (finns i korn), överdrivet kaloriunderskott , och brist på sömn . ‪När leptin är låg är ghrelin hög, och vice versa.

Ghrelin

‪Ghrelin fungerar som aptit hormon. ‪När ghrelin ökar, är leptin minskat och kommer att leda till att du känner dig mer hungrig. ‪Ghrelin ökar av brist på sömn, och höga nivåer är korrelerade med fetma .

Insulin

‪Kroppen reglerar fett genom hormoner och enzymer. ‪Insulin är ett hormon som reglerar blodsockret och lagring för energi. ‪Insulin höjs efter en måltid, oberoende av makronäringsämnen, vilket bidrar till att intaget av näringsämnen för muskeltillväxt ökar. Samt är det enda hormon som ansvarar för fettlagring. ‪Fett bryts ner när insulin är låg, såsom mellan måltiderna och under sömn. ‪Enkla kolhydrater och raffinerade kolhydrater höjer insulinnivåerna markant, vilket bidrar till fettlagring. ‪Insulin kan minskas i kombination med fett, mjölkprodukter, fiber, vinäger, eller citrusfrukter. ‪Tillsammans med leptin, är insulin ett viktigt mättnadshormon .