Makronäringsämnen

Alla makronäringsämnen tjänar viktiga funktioner.‪Följs den rekommenderade matpyramiden , är kolhydratintaget normalt lägre eftersom grönsaker är naturligt låg i kalorier medan både protein och fett är måttlig till hög i kalorier.‪Det rekommenderas att konsumera mer kolhydrater på träningsdagar för att fylla på muskelglykogen.‪När du växlar högre och lägre intag av kolhydrater på olika dagar, håll proteinintaget tillräckligt högt på cirka 1 gram för varje 0,5 kg av muskelmassa.‪Till exempel, om du är 90 kg vid 10 % kroppsfett, ska du konsumera 180 gram protein.

Kolhydrater

4 kalorier per gram.

Goda: Kroppens föredragna källa av energi speciellt anaerobt. ‪Kolhydratkällor som frukt och grönsaker är mycket täta på vitaminer och fibrer. ‪Stärkelserika kolhydrater såsom potatis och långkornigt ris är användbara för att fylla på glykogen lager. ‪Glykogen i muskler används som bränsle och töms ut under ansträngande motion.

Dåliga: Raffinerad kolhydratkällor såsom socker, vete-och majsbaserade produkter ökar aptiten och bidrar till kroppsfetts ökningar, hjärt-och kärlsjukdomar , och högre LDL-kolesterol samtidigt sänks HDL (goda kolesterolet). ‪Överkonsumtion av raffinerade kolhydrater som socker och vetemjöl produkter i kombination med fett är den drivande faktorn för fetmaepidemin.

Proteiner

4 kalorier per gram.

Goda: Den mest mättande makronutrienten.Protein är byggstenar för muskler och är avgörande för att upprätthålla liv.

Dåliga: Det är ett dåligt bränsle för energiproduktion.

Fetter

9 kalorier per gram.

Goda: Det mesta av fettrik mat innehåller ett överflöd av vitaminer och mineraler, samt essentiella fettsyror som kroppen behöver för att fungera.Det är också en mycket bra källa till kroppens bränsle och bidrar till viktminskning .Många viktiga vitaminer är fettlösliga och behövs för bioabsorption, inklusive vitamin A, D, E och K.

Dåliga: Kroppen behöver ett omega-3 och omega-6-förhållande på 1:1 eller 1:2. ‪De flesta av oss konsumerar 1:15 eller högre , vilket bidrar till inflammation och oxidation i kroppen, vilket leder till en rad kritiska sjukdomar . ‪Undvik produkter såsom margarin, rapsolja, och vegetabilisk olja, och fokusera mer på animaliska fetter, ägg, fisk, smör, avokado, kokos och olivolja.

Medan fetter är viktiga för viktminskning, de är höga i energitäthet, så se till att bara konsumera fett som redan är en del av djuret (nötkött, fläskkött, kyckling, fisk) eller med små mängder som används för matlagning.Stekning eller tillsättning av fett till en måltid kommer signifikant att öka totala kalorier och är skadligt i kombination med enkla och raffinerade kolhydratkällor.